Războiul mitropoliilor dintre Nistru şi Prut

Episcopul Marchel
Episcopul Marchel

Moldova Mare: Mitropolia Basarabiei, reactivată la Chişinău de axa Bucureşti-Washington, este un atac la ortodoxie.

* * *

Moldova Mare, ziar al Mişcării Social Politice „Patrioţii Moldovei”, publică un interviu cu PS Marchel, Episcop de Bălţi şi Făleşti al Mitropoliei Chişinăului şi al Întregii Moldove.

Din interviu, ne atrage atenţia răspunsul PS Marchel la întrebarea dacă „poate fi asemănată Mitropolia Basarabiei cu o sectă?”: „Suntem moldoveni, latini cu suflet slav. Adică suntem fructul miraculos al îngemănării romanităţii de răsărit cu rusitudinea. Aceasta este identitatea noastră naţională, de care nu trebuie să fugim niciodată”.

În continuare, pronunţându-se asupra mentalităţii moldovenilor, intervievatul spune că „mentalitatea moldovenilor se deosebeşte substanţial de mentalitatea românilor”, pentru că „anume noi, moldovenii de la est de Prut, suntem romanicii autentici sub aspect spiritual şi moral: noi (deocamdată) nu am trădat credinţa care ne-a păstrat fiinţa/personalitatea încă din zorii creştinării acestor meleaguri…”.

Potrivit PS Marchel, liberalismul fundamentalist european în variantă bucureşteană aplicat în România ultimelor decenii ale secolului al XIX-lea „a dat lovituri grele ortodoxiei nord-dunărene, impunând instituţii străine incompatibile cu mentalitatea, experienţa istorică, năzuinţele şi problemele valahilor”, iată de ce „Mitropolia Basarabiei, reactivată la Chişinău de axa Bucureşti-Washington, este un atac la ortodoxie, fiindcă aduce în corpul acesteia o doză politică de infecţie sectant-eretică”.

„Preoţii Mitropoliei Basarabiei şi moneypulatorii lor de pe Dâmboviţa înţeleg perfect ce vrem noi să spunem. Perna pe care pun capul aceşti preoţi în fiecare seară păcat strigător la cer se cheamă”, conchide ÎPS Marchel în interviul solicitat de Moldova Mare.

http://deca.md/?cat=art_com&id=1897&hl=MArchel

Un gând despre “Războiul mitropoliilor dintre Nistru şi Prut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s