Preşedintele Voronin se arată îngrijorat de nivelul demografic al RM

Dus pe gânduri...

Preşedintele Voronin se arată îngrijorat de nivelul demografic scăzut al Republicii Moldova (RM).

Vladimir Voronin, scrie publicaţia „Novye Izvestia”, a declarat că această situaţie ameninţă securitatea naţională, întrucât în republică scade nivelul naşterilor, populaţia îmbătrâneşte, iar tineretul tinde să plece peste hotare.

Potrivit sociologilor, în ultimul timp s-au înregistrat 10,05 de naşteri şi 12 decese la o mie de moldoveni. Astfel, numărul populaţiei RM (împreună cu Transnistria) se reduce în fiecare an cu 1,5%. După proclamarea independenţei, numărul locuitorilor RM s-a redus cu aproximativ 300 mii de oameni – de la 4,4 mln. la 4,1 mln. Această tendinţă de descreştere se menţine.

Potrivit statisticilor, 53% din familii au doar un singur copil, 33% – doi, să aducă pe lume al treilea copil se decid doar 9% şi doar 5% din familii nasc patru sau mai mulţi copii.

Studiile sociologilor arată că aproximativ jumătate din numărul total de familii eşuează după primii ani de căsătorie. Numai anul trecut, la 100 de căsătorii au revenit 48 de divorţuri.

Din cauza şomajului, au părăsit ţara aproximativ 0,5 mln. de moldoveni, adică o treime din forţa de muncă a Moldovei, iar cei mai mulţi dintre tineri nu au de gând să revină în ţară. Populaţia rămasă îmbătrâneşte. Dacă în prezent oamenii în vârstă constituie 14% din cetăţenii RM, atunci, potrivit specialiştilor, peste 15 ani această cifră se va dubla.

21.07.2008 // DECA-press // http://deca.md/?cat=art_com&id=2682&hl=Voronin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s