Transnitria se vrea independentă

Valerian Tulgara

Valerian Tulgara: „În legătură cu o viitoare criză energetică, Occidentul mai bine nu s-ar implica în soluţionarea conflictului transnistrean”

„Cred că acum Uniunea Europeană (UE) ar trebui să fie interesată de nişte iniţiative care ar îmbunătăţi relaţia sa bilaterală cu Federaţia Rusă. Iată de ce, în cadrul integrării europene a Chişinăului, înainte de a anunţa despre crearea în UE a unui grup de prieteni ai Moldovei, ministrul de Externe al Poloniei ar fi trebuit să chibzuiască bine”, a declarat, ieri, Valerian Tulgara, preşedintele adjunct al Comisiei de politică internă şi relaţii externe a Sovietului Suprem al republicii moldoveneşti nistrene (rmn) şi liderul Uniunii moldovenilor din Transnistria.

„În legătură cu o viitoare criză energetică, pentru Occident e cel mai important să păstreze nişte relaţii bilaterale prieteneşti cu Rusia. Iată de ce trebuie să fie minimalizate oricare implicări în politica Moldovei şi în procesul de reglementare transnistreană, ca să nu se creeze situaţii incomode părţii ruse”, a accentuat deputatul, comentând, într-un interviu solicitat de Agenţia „Regnum”, declaraţia ministrului de Externe polonez Radosław Sikorski despre intenţia Poloniei de a crea grupul „Prietenii Moldovei”.

„Dacă UE are atâta nevoie de Moldova, iar conducerea de la Chişinău colaborează activ cu funcţionarii europeni, atunci fie ca UE să-i convingă pe Voronin şi pe întreaga sa echipă de faptul că malul stâng poate într-adevăr să se dezvolte de sine stătător, având nevoie de independenţă”, a mai declarat Valerian Tulgara.

Anunţul despre lansarea grupului „Prietenii Moldovei” a fost făcut la 11 iulie curent de către Radoslaw Sikorski la o conferinţă de presă la care a participat şi omologul său moldovean Andrei Stratan. În cadrul conferinţei, oficialul polonez a spus că ţara sa va contribui la integrarea Moldovei în UE.

15.07.2008 // DECA-press //http://deca.md/?cat=art_com&id=2640&hl=Valerian%20Tulgara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s