Moldovenii sunt printre cei mai nefericiţi oameni ai planetei

Majoritatea moldovenilor sunt nefericiţi şi nemulţumiţi de propria viaţă. După „nivelul de fericire”, Republica Moldova se află la coada celor mai nefericite state ale lumii, se spune într-un sondaj efectuat de Institutul de Cercetări Sociologice de pe lângă Universitatea Michigan (SUA) în 98 de ţări şi regiuni, citat de publicaţia rusă „Izvestia”.

În lista despre „nivelul de fericire” al celor 98 de state, cetăţenii Moldovei se află pe locul 96. Mai nefericiţi decât moldovenii se simt cetăţenii statelor Armenia şi Zimbabwe, care se plasează pe ultimele două locuri. De asemenea, potrivit sondajului, unele dintre cele mai nefericite state sunt Rusia (locul 89), Georgia (90), Bulgaria (91), Irac (92), Albania (93), Ucraina (94) şi Bielorusia (95).

Potrivit studiului sociologic, actualmente în lume sunt doar 19 state ale căror majoritate a populaţiei se consideră nefericită sau nemulţumită de viaţă. În restul statelor această categorie de populaţie este în minoritate.

Cei mai fericiţi locuitori ai planetei, potrivit sondajului, trăiesc în Danemarca.

Printre primele 10 state cele mai fericite se numără Puerto Rico (locul doi), Columbia (3), Islanda (4), Irlanda de Nord (5), Elveţia (6), Olanda (7), Canada (8), Austria (9) şi Salvador (10). SUA se plasează pe locul 16, Marea Britanie – 21, Germania (teritoriul fostei RFG) – 35, Franţa – 37. Teritoriul fostei RDG al Germaniei ocupă locul 49 în clasament.

Din fiecare din cele 98 de state au participat la sondaj între o mie şi 400 de respondenţi. Aceştia au răspuns la două întrebări: dacă se consideră fericiţi şi dacă, în general, sunt mulţumiţi de viaţa lor.

Sondaje de măsurare a „nivelului de fericire” se efectuează în lume din anul 1981. Ultimul sondaj de acest gen a avut loc, în 2007, în 98 de state şi regiuni, unde locuiesc 90% din populaţia planetei. În ultimii 26 de ani, la sondaj au participat mai mult de 350 mii de oameni.

03.07.2008 // DECA-press // http://deca.md/?cat=art_com&id=2543&hl=Izvestia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s