Melodii interpretate în sanscrită au impresionat zeci de locuitori ai municipiului Bălţi

Un grup de membri ai comunităţii din Bălţi a Societăţii Conştiinţei Krişna din Republica Moldova, care reprezintă cultura antică indiană pentru toate etniile, au cântat, duminică, în inima municipiului Bălţi, melodii în sanscrită. Zeci de bălţeni, aflaţi în preajmă, au rămas impresionaţi de sunetul specific al vocilor acompaniate de instrumentele muzicale, de cuvintele neobişnuite ale versurilor cântate şi de vestimentaţia interpreţilor.

Oleg Ţurcan, administratorul comunităţii bălţene, a spus că rostul programului de interpretare a „Mantrei” (versuri sacre din imnurile vedice), în acompaniamentul unor instrumente muzicale din India şi susţinut de dansuri indiene, este „pentru a-i ajuta pe oameni să audă numele lui Dumnezeu. În mod special, dorim ca tinerii să se gândească asupra vieţii lor”.

„Ori de câte ori ieşim în public pentru a susţine un program, avem parte de reacţii diferite din partea oamenilor. În general, oamenii îşi fac păreri pozitive despre noi. Îi atrag chipurile noastre fericite şi hainele indiene cu care suntem îmbrăcaţi. Prin cântecele noastre, dorim să-i facem pe oameni să-L iubească pe Dumnezeu, iubindu-şi aproapele. Când omul iubeşte, el nu poate face rău”, povesteşte Olga Ţurcan, soţia administratorului.

După încheierea programului, organizatorii i-au servit pe spectatori cu nişte prăjituri vegetariene (numite în sanscrită „prasad”), specifice bucătăriei indiene. Este de remarcat că toţi membrii din Societatea Conştiinţei Krişna sunt adepţi ai vegetarianismului, respingând consumul de droguri şi alcool, precum şi jocurile de hazard şi relaţiile sexuale ilegale.

Comunitatea din Bălţi a Societăţii Conştiinţei Krişna din Republica Moldova întruneşte aproximativ 20 de membri permanenţi, care, mai cu seamă în sezonul cald al anului, obişnuiesc să se adune în centrul Bălţiului în fiecare duminică pentru a-şi susţine programele de cult.

Comunităţi similare există în Ungheni, Tiraspol şi Chişinău. Membrii comunităţii din Bălţi, care se întrunesc de aproximativ 15 ani, nu dispun deocamdată de un locaş permanent.

14.07.2008 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s