Scrisoare de protest

Cadrele didactice din Catedrele Limba Română şi Literatura Română şi Universală ale Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi protestează vehement împotriva iniţiativei Preşedintelui Vladimir Voronin de a substitui, de la 1 septembrie 2008, în învăţământ, disciplina „limba română” cu… „limba moldovenească” şi îşi exprimă indignarea în legătură cu declaraţiile preşedintelui Comisiei parlamentare pentru cultură, ştiinţă, educaţie, tineret, sport şi mass-media Victor Stepaniuc referitoare la necesitatea rescrierii manualelor şcolare.

Polemica în jurul denumirii limbii vorbite în Republica Moldova este anacronică şi artificială, fiind o formă de manipulare în scopul destabilizării şi scindării societăţii pentru a sustrage atenţia de la problemele economice reale.

Este indicat, în acest caz, îndemnul de a reciti materialele semnate de Eugeniu Coşeriu, Silviu Berejan, Anatol Ciobanu, Teodor Cotelnic, Gheorghe Moldovanu, Dumitru Irimia, Mioara Avram, Ruben Budagov, Raimond Piotrowski ş.a. cu privire la problema în discuţie, începînd cu Raportul prezentat Comisiei interdepartamentale a Prezidiului Sovietului Suprem al R.S.S.M. din 28 decembrie 1988, continuînd cu articolele, interviurile apărute în diverse periodice şi comunicările la Congresul al V-lea al filologilor români din iunie 1994, la Conferinţa ştiinţifică Limba română este numele corect al limbii noastre din iulie 1995 şi terminînd cu intervenţiile prompte din „Rezoluţiile…”, „Declaraţiile…”, „Apelurile…”, „Răspunsurile…”, publicate în presă în ultimele două decenii.

Adresîndu-se partidului de guvernămînt, ca şi autorilor respectivelor „iniţiative”, semnatarii cer să fie respectate argumentele lingviştilor şi ale oamenilor de cultură şi, în felul acesta, să se găsească soluţii pentru a depăşi blocajul istoric şi ştiinţific, în care se află societatea din Republica Moldova de mai mulţi ani. Or, se ştie că pentru oamenii de bună credinţă, adevărul despre denumirea limbii este pe cît se poate de limpede. Limba română este denumirea generică pentru toate diferenţele interne proprii ei, inclusiv pentru cele diatopice (dialecte şi subdialecte). Fiecare dintre dialecte are un nume propriu care nu se poate însă substitui denumirii generice, pentru că româna, ca limbă istorică, nu coincide cu o formă a sa (deşi se realizează prin intermediul variantelor sale), ci se constituie  prin existenţa unei limbi comune mai presus de varietăţile ei.

Aşa-numita „limba moldovenească” nu are un lexic diferit de cel al limbii române, nu are o structură gramaticală şi fonetică deosebită şi deci nu există ca idiom autonom. Denumirea ţării nu determină denumirea limbii. În acelaşi sens, spaniola este spaniolă, indiferent de ţara în care se vorbeşte (Spania, Mexic, Argentina, Columbia, Cuba etc.), rusa este rusă, indiferent de faptul daca se vorbeşte în Rusia, SUA, Republica Moldova etc.

Permanenta denaturare a adevărului ştiinţific în politica lingvistică din Republica Moldova afectează grav identitatea basarabenilor, creîndu-le serioase (în foarte multe cazuri, ireversibile) complexe de inferioritate, care au repercusiuni nefaste asupra  existenţei lor sociale şi culturale.
Cerem guvernanţilor Republicii Moldova să renunţe la politica lingvistică denigratoare şi să respecte adevărul ştiinţific şi istoric.

În cazul în care se va insista în această politică, subsemnaţii îşi rezervă dreptul de a protesta activ, solicitînd sprijinul întregii societăţi.

Maria Şleahtiţchi

Gheorghe Popa

Lucia Ţurcanu

Nicolae Leahu

Valentina Enciu

Zinaida Tărîţă

Margareta Abramciuc

Anatol Moraru

Ala Sainenco

Adela Novac

Viorica Popa

Lilia Trinca

Tatiana Potîng

Valentina  Botnariuc

Lilia Răciulă

Adrian Ciubotaru

Grigore Cantemir

Diana Vrabie

Rodica Cincilei

Ion Uruşciuc

Tatiana Boj

Cristina Benea

Olga Bulat

Svetlana Stanţieru

Natalia Ivasîşen

Lidia Boleac

 

Jurnal de Chişinău // http://www.jurnal.md/article/4945/

Un gând despre “Scrisoare de protest

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s