Primul pui de zimbru s-a născut în Rezervaţia de Stat „Pădurea Domnească”

Kagorika, una dintre cele două zimbroaice din Rezervaţia de Stat „Pădurea Domnească”, a născut o zimbriţă care a fost botezată MD Ileana.

Zimbriţa MD Ileana s-a născut la 1 august, ora cinci dimineaţa. Părinţii puiului de zimbru sunt PL Kagorika şi PL Rotzar.

„Când am văzut că zimbroaica e pe cale de a făta, am anunţat veterinarul de la Glodeni, dar aşa cum femela a fătat în doar jumătate de oră, n-a mai fost nevoie de intervenţia medicului”, povesteşte Maria Beţişor, una din „moaşele” puiului de zimbru, care este îngrijitoare de animale la Rezervaţia „Pădurea Domnească”.

Atât MD Ileana, cât şi Kagorika sunt sănătoase. Femela-mamă are destul lapte şi este hrănită cu morcovi şi mere. Puiul ei doarme toată ziua în ţarc şi iese la plimbare doar între orele cinci şi zece dimineaţa.

MD Ileana a fost vizitată, sâmbătă, de către preşedintele Vladimir Voronin. Acesta însă nu s-a putut apropia, întrucât puiul se va afla în carantină timp de 20 de zile. „Nu l-am putut cântări, dar credem că ar avea o greutate de până la 30 de kilograme. Zimbriţa a fost botezată MD Ileana pentru că s-a născut în ajunul Sfântului Ilie”, spune Vladimir Beşliu, noul director al Rezervaţiei de Stat „Pădurea Domnească”.

În 2003 şi 2004 au fost aduşi din Polonia în Republica Moldova trei zimbri – două femele şi un mascul. Respectivii zimbri sunt primele animale de această specie care au fost aduse în spaţiul dintre Prut şi Nistru în ultimele câteva secole.

Zimbrul este considerat simbolul statului moldovenesc medieval. Potrivit unui mit, vânarea acestui animal de către Dragoş-Vodă a stat la baza formării Ţării Moldovei în secolul paisprezece. În secolul şaptesprezece specia de zimbru a dispărut de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru.

04.08.2008 // DECA-press // http://deca.md/?cat=ist_din_mold&id=1448

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s