CAteDRELE

O dramă lirică, opacă

Linişte. Numai gîndurile unor catedre se aud. Şi vocea plină de răbdare a prof(et)ului de retorică (1). În aula în care ne strîngem săptămînal vreo zece inşi pentru a discuta despre literatură sînt mai multe catedre, care, pentru că au fost învinuite de erezie, trebuie date la rug. Văd. Cum. Conţinutul sunetelor discursului didactic al prof(et)ului nostru se scurge în chaosul de cuvinte cu care, de-a lungul istoriei lor, au fost acoperite catedrele.

Linişte. Cei care au fost nu-s. Catedrele au rămas. Mă gîndesc la toate discursurile ce au fost rostite de la aceste piedestale ale cuvîntului. Liniştea gălăgioasă a catedrelor adunate la… şedinţa catedrei lor mă asurzeşte. Linişte. Numai o voce vie, de catedră – prof(et)ul.


(1) RETORIC, [=> retorici, –ce, s. f., adj.] 1. S. f. Arta de a vorbi frumos; arta de a convinge un auditoriu de justeţea ideilor expuse printr-o argumentaţie bogată, riguroasă, pusă în valoare de un stil ales; ansamblul regulilor care ajută la însuşirea acestei arte. […] 2. Adj. Care aparţine retoricii. – Din (1) ngr. ritóriki, lat. rhetorica, it. retorica, fr. rhétorique, (2) lat. rhetoricus, it. retorico, fr. rhétorique, gr. ritorikós, germ. rhetorisch [DEX, 1998: p.921] cf. şi [DEI, 1999: p.862].

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s